• Andaluzja. Tapas, flamenco i gaje oliwne

Autor Monika Bień-Königsman
Data wydania 2024-05-10
Format 14,5x20,5
Oprawa Miękka ze skrzydełkami
Stron 304
Wydawca Pascal
Wydanie 1
Brak towaru
45.49
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 - 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 15
Kurier DPD 17
Kurier DPD(Pobranie) 19
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-8317-325-2
EAN 9788383173252

Andaluzja. Tapas, flamenco i gaje oliwne

 

Opowieść o zauroczeniu Andaluzją

 

Monika Bień-Königsman zaprasza do wspólnego przeżywania andaluzyjskiej przygody wśród aromatycznych smaków i oszałamiających zapachów. Na spragnionych wrażeń czeka rejs po rzece Gwadalkiwir, lot balonem nad Guadix, nocne zwiedzanie Alhambry, warsztaty kulinarne na arabskim targuAlcaicería w Grenadzie, obserwacja delfinów w Cieśninie Gibraltarskiej czy poprostu... białe wino na plaży przy zachodzie słońca. To wszystko w rytmie stukotuobcasów do flamenco i zgiełku miejscowych barów, w otoczeniu tradycyjnych

hacjend, oliwnych gajów, migdałowców i winnic, w których przygrywają cykady.

 

Poszliśmy do baru tapas. Wyobraźcie sobie lokal z długą ladą na wprost wejścia, zastawioną talerzykami z filiżankami, których pobrzękiwanie tworzy ścieżkę dźwiękową miejsca. W tę niecodzienną muzykę wplata się pokrzykiwanie barmanów. Jeden z nich śpiewa: Yo no soy camarero, soy capitan, soy capitan. Tapas w tym barze serwowane są gratis do zamawianych napojów. Ale to barman decyduje, co dostaniecie. Zaczyna się zazwyczaj skromnie, od miseczki z oliwkami i plasterkami sera. Lecz przy kolejnych napojach tapas są coraz bardziej wyszukane. I tak przed wasze oczy trafiają sałatka z ośmiornicy, smażone kalmary czy polędwiczki w sosie pieprzowym lub grillowane krewetki.

 

Monika Bień-Königsman - projektantka wnętrz i pasjonatka krajów śródziemnomorskich.

Uwielbia Andaluzję. Kocha spotykać się z ludźmi i gotować - szczególnie dania z kuchni śródziemnomorskiej i hiszpańskiej. Swoją miłością do tego kraju zaraziła córkę Weronikę. Autorka bloga Hiszpańskie Smaki, książek i przewodników po Hiszpanii (m.in. Entre amigos. Hiszpańskiprzepis na szczęście) oraz licznych artykułów. Blogi: https://www.hiszpanskiesmaki.es oraz https://www.biendesign.com.pl.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci