Prowadzenie pasieki stosownie do potrzeb pszczół, w sposób przyjazny dla środowiska, i produkowanie miodu bez zanieczyszczeń powinno być celem każdego pszczelarza. W książce opisano pożądane działania pszczelarskie, uwzględniające też regularną kontrolę wyników.
• Podane w ramkach pytania pomagają rozpoznać i skorygować własne błędy.
• Czytelne ryciny przekazują kompleksową wiedzę.
• Szczegółowe informacje pomagają zapobiegać wystąpieniu warrozy i innych chorób pszczół.
Na szczególną uwagę zasługują podane w książce obszerne informacje na temat zapobiegania występowaniu i zwalczania ostatnio zawleczonego do Europy małego chrząszcza ulowego.
Autor, dr Wolfgang Ritter, jest biologiem i ma wieloletnie doświadczenie zarówno w konwencjonalnym, jak i ekologicznym pszczelarstwie. Jest znanym w świecie ekspertem zajmującym się zdrowiem pszczół i od lat wyznacza standardy naturalnego pszczelarstwa.