-
Nigdy osobno wielki świat mikrobów czyli jak bakterie i grzyby kształtują rośliny zwierzęta oraz cywilizacje
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 - 48 godzin |
Cena przesyłki | 15 |
Dostępność | 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-08-06861-8 |
EAN | 9788308068618 |
Mikroorganizmy rządzą światem! Książka dla ludzi z przyrodniczym bakcylem
Mikroby, zarazki, bakcyle - te słowa wciąż budzą negatywne skojarzenia, ale współczesna nauka udowadnia, że żadna forma życia nie byłaby w stanie przetrwać, gdyby nie mikroorganizmy. Marc-André Selosse, profesor paryskiego Muzeum Historii Naturalnej i wykładowca m.in. Uniwersytetu Gdańskiego, zaprasza nas do fascynującego świata, którym rządzą mikroskopijni władcy, a dzięki tej władzy korzyści odnoszą wszystkie gatunki z człowiekiem na czele.
- Wiele gatunków roślin nie byłoby w stanie wykiełkować, gdyby nie grzyby.
- Krowa wcale nie jest zwierzęciem roślinożernym - żywi się mikroorganizmami, które hoduje wewnątrz swojego żołądka i dokarmia trawą.
- Bez bakterii tworzących brodawki korzeniowe roślin motylkowych wegetarianie nie mieliby czym uzupełniać niedoborów białka.
- Niektóre gatunki traw wpuszczają do swego wnętrza mikroskopijne grzyby, aby za pomocą wytwarzanych przez nie toksyn bronić się przed roślinożercami.
- Piwo, wino, jogurty i sery to rezultat naszej symbiozy z mikroorganizmami.
- Na centymetrze kwadratowym skóry dłoni żyje 100 milionów bakterii, a mikroorganizmy obecne w jogurtach poprawiają naszą pamięć i odporność na stres.
- Mikroby zawleczone do Nowego Świata przez Europejczyków miały znacznie istotniejszy wpływ na zniszczenie cywilizacji prekolumbijskich niż broń i ognista woda.
Dajcie się zaskoczyć i porwać tej niezwykłej przyrodniczej opowieści. Spójrzcie razem z profesorem Selosse'em przez mikroskop, a zobaczycie świat takim, jaki jest naprawdę!
- Producenci