• Uważność w jedzeniu

Autor Jan Chozen Bays
Data wydania 2023-06-05
Format 14,8x21
Oprawa miękka
Stron 312
Wydawca CoJaNaTo
Wydanie 1
Tłumaczenie Agnieszka Kowalska
37.73
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24 - 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 15
Kurier DPD 17
Kurier DPD(Pobranie) 19
Dostępność 6 szt.
ISBN 978-83-63860-90-5
EAN 9788363860905

Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem

Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go - dosłownie - tuż przed nosem.

Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma też jednak ciemniejsze strony - na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i często sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów.

Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni - do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne.

Jan Chozen Bays nauczy cię:
- rozróżniania siedmiu rodzajów głodu - z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmu...
- rozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagą
- budowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniem
- łagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowych
- nawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznych
- stosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środka
- otwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia

Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swojej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji - sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia - dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz.

„W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia?"

- Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniu

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci