• Walencja, Alicante i Costa Blanca

Autor Barbara Zielińska
Data wydania 2023-08-02
Format 11,5x19
Oprawa Miękka ze skrzydełkami
Stron 160
Wydawca Pascal
Wydanie 1
23.95
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24 - 48 godzin
Cena przesyłki 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier DPD 17
Kurier DPD(Pobranie) 19
Dostępność 1 szt.
ISBN 978-83-8317-146-3
EAN 9788383171463

Walencja, Alicante i Costa Blanca

Ojczyzna paellii fiesty

·Gdzie ukryty jest Święty Graal?

·Z czego przyrządza się słodki turrón?

·Ile pomidorów potrzeba na Tomatinę w Buñol?

·Która z plaż Costa Blanca jest najpiękniejsza?

Podczas podróży z Pascalem odkryjesz malownicze zakątki walenckiego wybrzeża!

Obserwowanie Las Fallas w Walencji to niesamowite przeżycie. Pochodzenie Święta Ognia spowija aura tajemniczości. Jego obchodom towarzyszą efektowne pokazy fajerwerków, pochody śpiewających i tańczących falleros, a przede wszystkim imponujące kolorowe figury, fallas, rozstawione w różnych częściach miasta. Zwieńczeniem święta jest Noche de la Cremá , kiedy to fallas zostają rytualnie spalone. Tradycję tę świętuje się także w innych miastach regionu, szczególnie widowiskowo w Gandii i Alzirze.

Barbara Zielińska,

Aromatyczna paella

Czym byłaby Walencja bez paelli, o której istnieniu słyszeli już chyba wszyscy? Samo słowo paella jest nazwą niskiej stalowej bądź emaliowanej patelni, na której przyrządza się to znakomite danie. Choć wersji potrawy może być wiele, miejscowi mówią, że ta prawdziwa jest tylko jedna - powinna mieć intensywny wywar i niewielką liczbę dodatków, które mają zdobić, a nie zakrywać ryż. Przekonaj się, gdzie paella smakuje najlepiej!

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci