• Wiedeń i dolina Dunaju. Pascal Lajt

Autor Beata Mazurek
Data wydania 2024-04-24
Format 11,5x19
Oprawa miękka
Stron 160
Wydawca Pascal
Wydanie 1
Seria Pascal Lajt
22.65
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24 - 48 godzin
Cena przesyłki 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier DPD 17
Kurier DPD(Pobranie) 19
Dostępność 21 szt.
ISBN 978-83-8317-307-8
EAN 9788383173078

Wiedeń i dolina Dunaju Miasto o wielu twarzach i słoneczna dolina Wachau

-Z czego słynie wiedeńska opera?

-Czy można odwiedzić dom Mozarta?

-Jak wygląda prawdziwa kawa po wiedeńsku?

-Dlaczego morele z Wachau są najsmaczniejsze?

Podczas podróży z Pascalem zanurzysz się w wiedeńskim klimacie kawiarni i pałaców!

Dolina Wachau to malowniczy, niespełna 40-kilometrowy odcinek przełomu Dunaju, między miastami Krems an der Donau i Melk. Rzekę otaczają zielone wzgórza porośnięte lasami, winoroślą na południowych stokach i sadami morelowymi. Nad brzegiem Dunaju wyrosły piękne miasteczka, zamki i klasztory. Jako jedno z najpiękniejszych miejsc w Europie Wachau zostało wpisane na listę UNESCO. Wyjątkowym sposobem zwiedzania doliny jest rejs statkiem - pozwala połączyć podziwianie krajobrazu z degustacją potraw i win.

Beata Mazurek autorka bloga viennesebreakfast.com

Tort Sachera Wszystko zaczęło się, gdy w 1832 r. książę Metternich zapragnął, by podczas przyjęcia podano zupełnie nowy deser. Kucharz na wieść o tym dostał ataku paniki i ciężko się rozchorował. Jego miejsce zajął 16-latek, który dopiero uczył się fachu cukiernika - Franz Sacher. Z tego, co miał pod ręką, upiekł tort. Jak to ciasto wyglądało, nikt już nie pamięta, ale do dzisiaj tort Sachera znany jest jako proste czekoladowe ciasto przełożone konfiturą morelową, a następnie solidnie pokryte polewą czekoladową. Spróbować można dwóch wersji tortu - Original Sachertorte w hotelu Sacher oraz Demel Sachertorte w najsłynniejszej cukierni w Wiedniu - K.u.K. Hofzuckerbäcker Demel.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci